06-10236313 info@yinyangbalance.nl

Hatha-yoga

Hatha-yoga is een tak van yoga die bestaat uit een systeem van oefeningen om beheersing te verkrijgen over de geest en vooral het lichaam. In het Westen is het vooral deze vorm van yoga die bekendheid heeft gekregen, waardoor men vaak hatha-yoga bedoelt, wanneer men van yoga spreekt.
Hatha-yoga is een fysieke yogavariant die voor het grootste deel bestaat uit de beoefening van lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalingstechnieken (pranayama’s) Meditatie is voor veel yogi’s een belangrijke afronding om de eenheid van lichaam en geest te voelen.
In het Westen is hatha-yoga vooral een populair middel om te onthaasten of stress te verminderen. Ook wordt aan de technieken een gunstig effect toegeschreven aan het zenuwstelsel, de klieren en andere belangrijke organen en treedt er in het algemeen een versoepeling van het lichaam op. Het doel van hatha-yoga in het Westen is daarom vooral het bevorderen van de gezondheid en het welbevinden.

De term hatha bestaat in het Sanskriet uit ha (zon) en tha (maan), wat verwijst naar het evenwicht tussen tegengestelden. Hatha-yoga wordt vaak gezien als de weg van de kracht en is in het Westen vaak de lichamelijke oefening. In zijn oorspronkelijke uitoefening gaat het om meer dan alleen de puur fysieke aspecten, als kracht, gezondheid, souplesse en welbevinden en is het een zoektocht naar de vereniging van energieën binnen in de mens.

error: Content is protected !!