070-3825230 info@yinyangbalance.nl

Chi Nei Tsang Massage

 

Wat is CNT?

Chi Nei Tsang, of CNT, is een oude vorm van ontgiftende, activerende buikmassage. Het is een mix van Taoïstische massage-therapie en Medische Qigong technieken, waardoor het wezenlijk anders is dan de gangbare methodes.

Hoe werkt het?

chineitsang_clip_image002chineitsang_clip_image001De Chinese orgaanmassage werkt met Chi, ‘de levensenergie’, die stroomt door de interne kanalen van het lichaam, door de bloedvaten, het zenuwstelsel en het lymfesysteem. Deze kanalen concentreren zich in de buik die als het centrale controlecentrum fungeert. Spanning, zorgen, en stress van de dag, maand of jaar stappelen zich op en worden zelden afgevoerd. Deze verstoringen veroorzaken fysieke verstrengelingen en knopen van de zenuwen, bloedvaten, en lymphe klieren. Het resultaat is een geleidelijke  obstructie van energie circulatie die tot een ongekend aantal kwalen kan leiden zoals, maar niet alleen beperkt tot, spijsverteringsproblemen, constipatie, opgeblazen gevoel, slapeloosheid, lichamelijke vervuiling, slechte huidkwaliteit en het onvermogen tot gewichtsverlies.

Taoïsten uit het oude China ontdekten reeds eeuwen geleden dat een mens geregeld energieblokkades ontwikkelt in de interne organen. Wanneer de energiestroom in de organen geblokkeerd raakt slaan ze ongezonde energie op, die dan doorstroomt naar andere lichaamsdelen. Dit uit zich vervolgens weer in ziekte of negatieve emoties. Zo ontstaat er een cyclus van stress en negativiteit. Bovendien leiden de energieblokkades tot de vorming van een soort knopen en obstructies, die zich vastzetten in de buikstreek en die de stroom van chi (energie) doen ophopen.

De oude Taoïsten realiseerden zich dat negatieve emoties tot ernstige gezondheidsklachten kan leiden die zowel ons fysieke als geestelijke funktioneren kan verzwakken.
De Taoïsten wisten reeds dat iedere emotie een uiting van energie is, en dat bepaalde emoties de oorzaak konden zijn van veel fysieke klachten. Bovendien ontdekten ze dat iedere emotie verbonden is met een bepaald orgaan. Zo is bvb. een knoop in de maag verbonden aan de emoties piekeren, de negatieve emotie die in de maag en de milt huist.

chineitsang_clip_image003Verder stelden ze vast dat deze klachten verholpen konden worden door zich te ontdoen van onderliggende toxines en negatieve krachten. Deze kennis leidde tot de ontwikkeling van Chi Nei Tsang, de behandeling die wij vandaag Chinese Orgaanmassage noemen.
Chi Nei Tsang  zuivert het lichaam van ziekmakende emoties en afvalstoffen, en excessieve hitte of hitte deficiencies die tot insufficiënte organen leiden.

Waarom horen we tegenwoordig zoveel over “Ontgiften”?

Door onze gehaaste levensstijl , fastfood, snelle auto’s, etc. ontwikkelen we geestelijke en lichamelijke spanning. Wij vermelden reeds eerder dat bovenmatig negatieve gedachten tot fysieke toxines kunnen leiden die ook het immuunsysteem aantasten. Wanneer wij dit alles combineren, creëren wij toxines in het lichaam die vaak onopgemerkt blijven door onze hectische manier van leven.
De toxines ondermijnen onze gezondheid en zijn een voedingsbodem voor ziektes. Sommige toxines vereisen van het lichaam de aanmaak van nieuwe verdedigingscellen en antistoffen om deze toxines te lijf te gaan. Wanneer dit niet meer lukt onstaat er een scheve situatie en spreekt men van kanker.

Bijvoorbeeld, wanneer voedsel in de darmen vastzit, gaat het schimmelen. Deze substantie produceert giftig gas, dat door de darmwand direct in het bloed terechtkomt. Via het bloed komt het gif in de interne organen en de klieren terecht en zelfs in de hersenen!!
Ditzelfde gaat op voor de longen en het inademen van vuile lucht. In de Chinese geneeskunde is het verwante orgaan van de Longen de Huid.
Is het je nooit opgevallen dat een zware roker er meestal ouder uitziet dan hij of zij lijkt?

Het belangrijkste reinigende orgaan is de lever. De uitscheidingskanalen omvatten de darmen, de nieren, de huid, de longen, en het lymfesysteem. CNT simuleert deze systemen om optimaal te functioneren en helpt het lichaam tegen ziektekiemen om een goede gezondheid te behouden.

Wie heeft er baat bij CNT? 

Iedereen.
De meeste mensen hebben wel eens ervaren hoe het voelt wanneer hun Chi is geblokkeerd. Zuigelingen ervaren geblokkeerde Chi als krampen. Kinderen ervaren geblokkeerde Chi als ziekte of buikpijn. Tieners hebben vaak veel toxines en negatieve emoties door hormoonschommelingen en/of slechte eetgewoonten, die zich dan manifesteren als acne. Iedere volwassene die last heeft van spanning of zorgen en zich niet kan losmaken van deze negativiteit heeft baat bij CNT.

Inhoud van de cursus

De Chi Nei Tsang cursussen zijn bedoeld voor alle mensen die zich professioneel of recreatief met massage bezighouden en die meer willen leren over het belang van de organen en hun betekenis voor onze fysieke, emotionele en energetische huishouding.
Ze zijn in principe voor iedereen toegankelijk en kunnen onafhankelijk (m.u.v. de Pelvis) van elkaar worden gevolgd. Samen geven zij een volledig beeld van de basisbehandeling van CNT. Deze cursussen zijn ook deel van het certificatie-programma voor Chi Nei Tsang.

Chi Nei Tsang voor de buik

Chi Nei chineitsangbuik is de massage van de organen in het buikgebied en betekent letterlijk: interne massage van de organen. Chi Nei Tsang gaat ervan uit dat de vitale levensenergie, Chi, moet stromen en dat stagnatie ervan leidt tot lichamelijke en emotionele problemen. Oplossing van zulke blokkades is dus van groot belang voor de gezondheid en is vaak effectief bij de behandeling van allerlei klachten. Het helpt ook bij een verbeterde spijsvertering en ontlasting, geeft meer energie en een groter gevoel van welbehagen. Ook is het een goede manier om emotionele problemen te benaderen.
In de cursus zullen we leren over:

 • het opsporen en opheffen van energieblokkades in de buik en rond de navel, in de dunne en dikke darm, de lever, en milt
 • de betekenis van de organen in de Chinese geneeskunst
 • Chi Kung oefeningen die helpen bij ontgiften en reiniging

De cursus Chi Nei Tsang is bedoeld voor alle mensen die zich professioneel of recreatief met massage bezighouden en die meer willen leren begrijpen over het belang van de organen en hun betekenis voor onze fysieke, emotionele en energetische huishouding.

Workshop: Chi Nei Tsang voor de Buik
Door: Ludwig Schutte
Data: 14 & 21 juni 2019
Tijd: 10.00-17.00 uur
kosten: €195,-
Locatie: YinYangBalance, Den Haag
Voor meer informatie Ludwig Schutte 070 3825230/06-10236313
Mail: info@YinYangBalance.nl

Boek ook de Chi Nei Tsang voor de Thorax Workshop (12 & 19 juli 2019) en ontvang een combinatie KORTING van € 70,—
Voorwaarde is dat de betaling voor medio mei 2019 moet zijn ontvangen. Actie is geldig tot groep vol is.
Volgorde v betaling is bepalend voor uw deelname. Vol is vol!

 

Chi Nei Tsang voor de Thorax

chineitsang1-2_clip_image005Emotioneel evenwicht

Een slechte verwerking van de emoties is een hoofdoorzaak van slechte gezondheid. Emoties die niet verwerkt zijn, worden opgeslagen in het spijsverteringssysteem. Door de aandacht en aanraking tijdens de CNT behandeling worden wij ons bewust  van deze emoties waardoor ze draaglijk  kunnen worden. Zo kunnen wij onze oude angsten alsnog loslaten.

Chi Nei Tsang voor de thorax 

In deze workshop gaan we in op de torso. Dat is het centrum van de ademhaling en de plaats van het hart. De ademhaling wordt op de eerste plaats beinvloed door het diafragma (middenrif) en natuurlijk door de beweging van de ribben. De ruimte die het hart heeft hangt nauw samen met de ribbenkast, de bewegelijkheid daarvan en de longen.

 • In deze tweede Chi Nei Tsang cursus leren we:
 • over de rol van de organen in de Chinese geneeskunst
 • Chi Kung oefeningen die helpen bij ontgiften en reiniging en vrijmaken van de torso
 • hoe te werken met blokkades van het diafragma
 • blokkades tussen de ribben en bij de aanhechting van de ribben aan het borstbeen en de ruggegraat
 • blokkades bij het borstbeen en de ruggegraat
 • vrijmaken van hart en long blokkades
 • vitaliseren van de organen
 • detoxen van het lymphatisch stelsel
 • Zelf massage oefeningen voor de client

Werken met het geleerde materiaal kan leiden tot een ruimere en vrijere ademhaling, meer ruimte voor het hart een vrije diafragmatische werking en meer vitaliteit en energie in de omliggnde organen . Dit leidt tot een groter gevoel van welbehagen en een betere basis voor gezond zijn. Zonder deze balans kan er geen optimale  gezondheid in de organen bereikt worden. En bovendien een voorwaarde voor het verkrijgen van een optimale gezondheid in  de vervolgmodule, de pelvis.

Workshop: Chi Nei Tsang voor de Thorax
Door: Ludwig Schutte
Data: 12 & 19 juli 2019
Tijd: 10.00-17.00 uur
kosten: €195,-
Locatie: YinYangBalance, Den Haag
Voor meer informatie Ludwig Schutte 070 3825230/06-10236313
Mail: info@YinYangBalance.nl

Boek ook de Chi Nei Tsang voor de BUIK Workshop (14 & 21 juni 2019) en ontvang een combinatie KORTING van € 70,—
Voorwaarde is dat de betaling voor medio mei 2019 moet zijn ontvangen. Actie is geldig tot groep vol is.
Volgorde v betaling is bepalend voor uw deelname. Vol is vol!

Chi Nei Tsang voor de Pelvis

pelvis_clip_image002Leer de Chi Nei Tsang technieken uit de Taoïstische geneeskunde die betrekking hebben op de ‘onderste warmer’. Chi Nei Tsang voor de Pelvis

 • Dit zijn de nieren en de organen uit het bekken, de blaas, de baarmoeder, de urether, prostaat, ovarium, eierstokken.
 • Ook word er aandacht aan de psoas besteedt.

De psoas zorgt voor de verbinding van onder- en bovenlichaam. Zonder de psoas kunnen we ons lichaam zelfs niet in beweging brengen. Een soepele ‘lange’ psoas houdt ook je wervelkolom soepel en recht.
Daarnaast wordt ze in China de spier van de ziel genoemd omdat ze door haar kou of warmte de organen in de buikholte en vooral de nieren sterk beïnvloedt (en vice versa!). In de nieren blijven volgens de holistische Chinese geneeskunde negatieve emoties als angst en schrik vastzitten die de nieren koud maken. Warme psoas maakt deze emoties los voor verwijdering. De nieren hebben verder een directe samenhang met het hart en haar emoties. De Yang-energie van het hart moet de nieren verwarmen en de zachte koele Yin-energie hoort de ‘hitte’ van het hart te temperen. Bij een stijf, koud onderlichaam is dit dus niet mogelijk.

 • U leert behalve bovenstaande vermelde technieken voor de ónderwarmer’ ook nieuwe vasculair regulerende technieken waarbij bloed als drager van chi de organen optimaal voedt.

De cursus Chi Nei Tsang voor de Pelvis is bedoeld als vervolg voor alle mensen die reeds eerder de voorgaande 2 modules hebben gevolgd. En die meer willen leren begrijpen over het belang van de organen en hun betekenis voor onze fysieke, emotionele en energetische huishouding.

Workshop: Chi Nei Tsang voor de Pelvis
Door: Ludwig Schutte
Data: 15 & 22 november 2019
Tijd: 10.00-17.00 uur
kosten: €195,-
Locatie: YinYangBalance, Den Haag
Voor meer informatie Ludwig Schutte 070 3825230/06-10236313
Mail: info@YinYangBalance.nl

 

 • Ervaringen

 • Inschrijven Workshop

  Staat de workshop of cursus van uw interesse niet gepland, laat het ons weten!

  Workshop:

  Uw naam (verplicht)

  ManVrouw

  Adres

  Postcode en plaats

  Telefoon (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Bericht

 • Docent/Therapeut

  Ludwig Schutte, is sinds zijn 6e jaar bezig met oosterse krijgskunsten. Na diagnose van reuma heeft hij zich sedert 1996 in de Taoistische interne energietraining verdiept. In 2015 werd vastgesteld dat er geen meetbare waarden van reuma meer in zijn bloed terug te vinden waren.
  Hij houdt zich intensief bezig met de oosterse leer rond de Body & Mind relatie. Hij is zowel westers als oosters opgeleid en gecertificeerd in Hypnotherapie, Neuro Linguïstisch Programmeren, Orthomoleculaire geneeskunde en diverse Oosterse therapieën. Hij heeft zijn studie Toegepaste Osteopatische Manipulaties (2006-2015) voor o.a. de viscera en het bekken afgerond. Studeert sedert 2003 Chinese en Taoistische geneeskunde.

  Verder is hij actief als Traditional Chinese Medicine (TCM)-, Qigong- en Massage therapeut en geeft les in Tai Chi, Self Defence, Qigong, Yoga (o.a. Taoïstische Yoga), Healing Tao, Meditatie en Oosterse Massage vormen. Naast het doceren aan groepen geeft hij ook personal body en mind coaching sessies.

  Hij is de grondlegger van modules zoals (Rol)Stoel Tai Chi Chi Kung, het Mindfulness Based Movement Therapie (MBMT) programma voor Kanker, de serie Helende Liefde Massage voor stellen en de Energetische Therapeut.

  KRO-Heb ik genoeg Energie 28feb-2007

  VPRO-Thema Kanker, je lot in eigen hand

 • Submenu Taoistische massages

 

Terug naar boven

";
error: Content is protected !!