Mensen met ASS hebben vaak problemen met sociale communicatie en interactie, en beperkt of repetitief gedrag of interesses. Mensen met ASS kunnen ook verschillende manieren hebben om te leren, te bewegen of op te letten.
1. Hoe beïnvloedt autisme romantische relaties?
Veel mensen met autisme hunkeren naar intimiteit en liefde. Maar ze weten niet hoe ze dit moeten bereiken in een romantische relatie. Ze kunnen blind zijn voor alledaagse subtiele sociale signalen van hun partner. Dit kan conflicten en gekwetste gevoelens veroorzaken
2. Zijn mensen met autisme vaak aseksueel?
Bestaand onderzoek suggereert dat mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) meer kans hebben dan mensen zonder ASS om zichzelf als aseksueel te identificeren, of als zijnde op het aseksuele spectrum
3. Hoe beïnvloedt autisme romantische relaties?
Vanwege de aard van ASS kunt u een gebrek aan communicatie en emotioneel contact met uw partner voelen. Terwijl je aan je relatie probeert te werken, is het waarschijnlijk dat het contact met anderen beperkter wordt, waardoor je nog meer eenzaam wordt. Dit kan leiden tot depressies en misschien zelfs tot wanhoop gevoelens.
4. Hoe beïnvloedt autisme intimiteit?
Personen met ASS hebben vaak problemen met rigiditeit en de behoefte aan herhaling, wat de spontaniteit en speelsheid van seksueel contact kan beperken. Gevoeligheid voor fysiek contact en het onvermogen om interne gewaarwordingen te verdragen die worden veroorzaakt door fysieke intimiteit, kunnen ook aanzienlijke angst veroorzaken.
5. Waarom is het zo moeilijk om met autisme te daten?
Omdat mensen met autisme vaak moeite hebben met het lezen van sociale signalen, het omgaan met zintuiglijke behoeften, en het uiten van gevoelens, relaties die te maken hebben met het daten met iemand met een autismespectrumstoornis kan bijzonder uitdagend zijn om te navigeren.
Mensen met autisme kunnen hun liefde tonen door:
Leven met autisme is vaak niet gemakkelijk. Niet alleen voor diegene die autisme heeft, maar dikwijls ook voor de partner. Mensen met autisme hebben een enorme behoefte aan structuur: routine, regels en voorspelbaarheid geven houvast en veiligheid. Het aanpassen hieraan kan als partner moeilijk zijn en soms zelfs een belemmering vormen voor het eigen leven. In dit artikel gaan we dieper in op de strubbelingen waar partners tegenaan kunnen lopen en wat ze daaraan kunnen doen.
Uit onderzoek blijkt dat ruim één procent van de Nederlanders een vorm van autisme heeft. Het gaat dan om minimaal 190.000 mensen, waarvan ongeveer 75% man is. Een deel van de volwassen met autisme heeft een partnerrelatie.
Het merendeel van deze partnerrelaties bestaat uit een man mét en een vrouw zónder autisme.
Struikelblokken in een relatie met iemand met autisme
De ingrediënten voor een bevredigende relatie zijn:
Wederzijdse emotionele verbinding, intieme communicatie, sociale interactie en een gevoel van geborgenheid. Als je partner autisme heeft, ontbreken vaak één of meerdere van deze componenten. Dit kan voor een ernstige relatieverstoring zorgen, waarbij jij (als partner van de autist) je machteloos, verdrietig en eenzaam voelt.
De partners zonder autisme voelen zich niet gehoord en gesteund. Ze voelen zich gedwongen om gedragstaken te doen buiten hun mogelijkheden. Daarnaast missen ze emotionele voeding.”
Dat mensen met autisme niet kunnen voldoen aan het verwachtingspatroon van de partner is geen kwestie van onwil, maar van onmacht. Door het gebrek aan goede communicatieve, sociale vaardigheden en inlevingsvermogen, vinden zij het lastig om aan te voelen wat passend gedrag is in een bepaalde content.
Hierdoor moet je als partner van iemand met autisme rekening houden met de volgende ‘problemen’:
Omdat autisme veel vaker bij mannen dan bij vrouwen wordt geconstateerd, wordt er vaak weinig onderscheid gemaakt tussen de klachten van de mannen en die van de vrouwen. Het gevaar van overprikkeling is bij vrouwen met autisme vaak veel groter. Wel is het goed is om te benoemen dat autisme zich bij iedereen anders uit, ook als het gaat om de beleving van seks.
Veel mensen staan er niet snel bij stil, maar mensen met autisme, met name vrouwen, kunnen hun seksualiteit anders beleven dan mensen zonder autisme. In mijn ervaring met cliënten ervaren mannen met autisme vaak wel extra sterke prikkelingen, zoals gebruikelijk bij autisme, maar ervaren zij deze prikkelingen bij seks minder vaak als negatief. Vrouwen met autisme geven echter vaker aan dat alle aanrakingen vrij heftig zijn, ook als deze aanraking van hun partner komt die ze vertrouwen.
Voor sommige vrouwen met autisme zijn gevoelige aanrakingen niet altijd prettig, omdat ze sowieso al snel overladen worden met prikkels. Om die reden moeten deze vrouwen zich echt op een intieme aanraking instellen en zichzelf er vaak ook van overtuigen dat het fijn is. Voor hen is lichamelijk contact zo intens dat elke spontane aanraking een schrikreactie kan veroorzaken. Zeker als ze van achteren worden vastgepakt kan dit overweldigend zijn, omdat ze de aanraking dan ook niet zien aankomen. Het duurt dan even voordat ze de knop om kunnen zetten en het als prettig kunnen ervaren.
Niet alle vrouwen vinden voorspel prettig. Voor vrouwen met autisme kunnen dingen zoals friemelen, knuffelen, strelen en aanraking van de borsten bijvoorbeeld voor te veel prikkels zorgen die zij (bijna) niet kunnen verwerken. Een van mijn cliënten omschreef dit als hetzelfde gevoel als de kieteldood. Dat hou je ook niet zo lang vol.
Een deel van de vrouwen met autisme slaat daarom het overspel over en houdt het bij de daad zelf. De één beleefd hier plezier aan, maar voor een ander kan het een opgave zijn. Dit komt doordat eerst alle omgevingsprikkels moeten kunnen worden uitgeschakeld en de focus moet komen te liggen bij de partner. Bij een deel van de vrouwen is zelfstimulatie een oplossing om toch opgewonden te kunnen raken, maar voor een ander deel zijn ook dit te veel prikkels. Daarnaast kan het zelfs zijn dat ze door de seks de rest van de dag overprikkeld blijven. Hier zijn ze dan vervolgens weer bang voor, wat ervoor zorgt dat ze nog minder vaak seks willen hebben.
Vrouwelijke cliënten geven vaker aan dat hun libido erg laag is en dat ze zelden zelf initiatief zullen nemen op seksueel gebied. Dit is voor de partner vaak moeilijk. Meestal is het libido van de partner hoger en wordt hij hierin dus vaak afgewezen. Belangrijk is dat de partner dit niet persoonlijk opvat. Het heeft namelijk niks te maken met haar liefde voor hem/haar; libido is namelijk niet hetzelfde als liefde. De vrouw kan veel liefde voelen, maar toch moeite hebben met seks.
Op het gebied van seksualiteit zijn drie ontwikkelingsniveaus te onderscheiden: het verstandelijke of cognitieve niveau, het emotionele niveau en het sociale niveau
Bij veel mensen met een verstandelijke beperking of psychosociale problemen blijven de sociale en vooral de emotionele ontwikkeling achter bij de cognitieve en lichamelijke ontwikkeling. Er is dan een groot verschil tussen wat iemand ‘kan’ en ‘aankan’. Zo kan iemand in staat zijn om met een ander te vrijen, maar door een lage emotionele ontwikkeling weinig zicht hebben op wat zijn gedrag bij anderen oproept. Dit maakt iemand kwetsbaar bij het overgaan van grenzen.
Seksualiteit is zoals iedere vaardigheid aan te leren en vereist juist daar waar discrepanties in belevenissen groter zijn om toewijding zich te bekwamen in de liefdeskunst. Om er meer kennis over te verwerven en gelukkige relaties aan te kunnen gaan en te onderhouden.
– Je wordt mondiger, waardoor je een beter beeld krijgt van jezelf. Wie ben ik en wat kan ik?
– Je leert een mening te vormen en je wensen kenbaar te maken.
– Je krijgt informatie en leert vaardigheden aan.
– Je krijgt respect voor jezelf en voor anderen.
– Je ontwikkelt een positief zelfbeeld.
– Je bent je bewust van je eigen waarden, normen en mogelijkheden en die van een ander.
– Je kunt goede beslissingen nemen op het gebied van relaties en seksualiteit.
– Je leert op te komen voor jezelf, ‘nee’ te zeggen en grenzen aan te geven.
De training gaat over het omgaan met seksuele energie, hoe we die kunnen bereiken, toelaten en daarvan mogen genieten. Ook hoe we deze krachtige energie door het lichaam kunnen laten stromen, zodat het hele lichaam daardoor wordt gevoed en versterkt.
Door middel van:
– seksuologisch lichaamswerk,
– seksuele energieoefeningen (seksuele qigong’s en Tao tantrische-yoga)
– speciale massages
zal de trainee uitgenodigd worden om de eigen beleving van energie, van aanraken en ontvangen en seksualiteit te ontplooien of deze meer of minder intens te beleven. De training biedt een mooie en veilige gelegenheid aan de trainee of stellen die elk op hun eigen niveau, willen werken aan de ontplooiing van hun gevoel en lichaamsbewustzijn of deze verder willen ontwikkelen. In deze training wordt uit Oosterse en Westerse filosofie geput en worden thema’s als seksuologisch lichaamswerk, zijns bewustzijn, psychotherapeutische interventies en psychoanalyse als leidraad gebruikt om de persoonlijke en ook de duo dynamiek inzichtelijk en hanteerbaar te maken. Ook zal deze filosofie gebruikt worden om het fenomeen energie en seksuele energie te leren kennen, daar contact mee te leren maken en te leren hoe je daar mee om kunt gaan.
Het leermoment van “het ontvangen” is even groot als dat van “het aanraken”. Dit maakt de training intensief, zeer leerzaam en boeiend.
Wij bieden je een veilige plaats waar je kunt leren en ervaren vanuit jouw niveau.
Niemand dwingt je tot iets waar je niet aan toe bent.
Respect voor wie jij bent en wat je wilt leren staat op de eerste plaats!
Wil je meer weten over het onderwerp en of nieuwsgierig naar wat we kunnen betekenen bij een hulpvraag over dit onderwerp of algemene seksuele gezondheid, zie onderstaand webformulier aanvraag vrijblijvend telefonisch consult.
Ludwig Schutte, is sinds zijn 6e jaar bezig met oosterse krijgskunsten. Na diagnose van reuma heeft hij zich sedert 1996 in de Taoïstische interne energietraining verdiept. In 2015 werd vastgesteld dat er geen meetbare waarden van reuma meer in zijn bloed terug te vinden waren.
Hij houdt zich intensief bezig met de oosterse leer rond de Body & Mind relatie. Ludwig is zowel westers als oosters opgeleid en gecertificeerd in Hypnotherapie, Neuro Linguïstisch Programmeren, Orthomoleculaire geneeskunde en diverse Oosterse therapieën. Hij heeft zijn studie Toegepaste Osteopathische Manipulaties (2006-2015) voor o.a. de viscera en het bekken afgerond. Studeert sedert 2003 Chinese en Taoïstische geneeskunde.
Verder is hij actief als Traditional Chinese Medicine (TCM)-, acupuncturist, Qigong- en Massage therapeut en geeft les in Tai Chi, Self Defence, Qigong, Yoga (o.a. Taoïstische Yoga), Healing Tao, Meditatie en Oosterse Massage vormen. Naast het doceren aan groepen geeft hij ook personal body en mind coaching sessies.
Hij is de grondlegger van modules zoals (Rol)Stoel Tai Chi Chi Kung, het Mindfulness Based Movement Therapie (MBMT) programma voor Kanker, de serie Helende Liefde Massage voor stellen en de Energetische Therapeut.
KRO-Heb ik genoeg Energie 28feb-2007
VPRO-Thema Kanker, je lot in eigen hand
Gedurende dit telefonische Consult heeft u een persoonlijk gesprek met de therapeut over uw zaak. Dit om zeker te maken dat u een geschikte kandidaat bent voor behandeling op de clinique en dat u bekend bent met en op uw gemak voelt met de wijze van aanpak, onze filosofie en programma. Bij de beëindiging van uw gratis telefonisch consult, heeft u de gelegenheid een afspraak met ons in te plannen voor een uitgebreid Intake en Behandel Plan. Tijdens de Intake op onze locatie gaat uw therapeut dieper in op uw zaak en de details van uw medische geschiedenis, wordt er een uitgebreid Behandel Plan opgesteld en wordt er een aanvang gemaakt met uw eerste behandeling.
Na ontvangst van onderstaande aanvraag formulier wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen. Het staat u ook vrij om te bellen op 06-10236313 om direct een afspraak te plannen.
Gelieve onderstaand formulier in te vullen voor een gratis telefoon consultatie.
Autisme en seksualiteit |
Als de seks pijn doet |
HPV-PAP |
PSAS-PGAD |
Seksueel Misbruik |
Genitale Mutulatie |
Bestralings- en Verklevingspijn |
Verklevingen en Endometriose Pijn |
Wat zijn Verklevingen |
Behandelingsfilosofie |
Pijnlijke geslachtsgemeenschap |
Endometriose en TCM |
Seksuologisch Lichaamswerk |
Sekstherapie |
Bekkenpijnen Lichaamswerk |
Seksuele Problemen bij Vrouwen |
Van Alphenstraat 2
2274 NA Voorburg
-----------------------------------------
*** CONTACT gegevens ***
------------------------------------------
Tel: 06-10236313
Email: info@yinyangbalance.nl
Algemene Voorwaarden - Workshops
BTW nummer: NL001494313B15 Rekeningnummer: NL72INGB0006986992 KvK nummer: 51082187