06-10236313 info@yinyangbalance.nl

De Alchemie van de Transformatie van Seksuele Energie

seksueleqigong_clip_image001De principes van 3 belangrijke Taoïstische benaderingen tov seks:

  1. medische toepassing: ter bevordering van de lichamelijke gezondheid
  2. slaapkamerkunsten’: ter verbetering van liefdesrelaties
  3. Innerlijke alchemie t.b.v. zelf-realisatie: voor het oplossen van innerlijke seksuele spanningen op zielsniveau tussen het innerlijke mannelijke en vrouwelijke deel.

 

“…Taoïsten hebben geprobeerd om de kracht van seksualiteit in te zetten om het lichaam te helen, relaties te verdiepen en om een verhoogde staat van verlichting te bereiken. De Chinese teksten over seksualiteit zijn de oudste ter wereld, ze gaan terug tot 2300 jaar geleden (zie Ruan 1991). In de 5 belangrijkste teksten over seksualiteit zijn vraag en antwoord dialogen te vinden tussen de Yellow Emperor (fundament van de Chinese Geneeskunde) en zijn spirituele/seksuele adviseurs over hoe je seksuele Chi het beste in kunt zetten t.b.vv een lang leven en onsterfelijkheid.

“De lichaamsgerichte kosmologie van deze vroege teksten over seksualiteit en de mondelinge overlevering van verschillende Taoïstische groeperingen, hebben na verloop van tijd geleid tot een breed spectrum van seksuele oefeningen. Deze gaan van het celibatair ervaren van seksuele corpulatie binnen het eigen lichaam, tot bewust subtiel-lichamelijk vrijen met een partner op afstand. Innerlijke Seksuele Alchemie gaat nog een stap verder – het transformeert seksualiteit naar een kosmisch niveau – : de zon en maan, essentie van mensen versmelt met planetaire- en sterrenwezens.

Het feit dat seksuele energie gekoppeld is aan het eeuwige leven lijkt in eerste instantie tegenstrijdig. De cyclus van seksuele geboorte en dood definieert de menselijke sterfelijkheid. Het idee dat vluchtige seksuele verlangens een verborgen sleutel zouden zijn tot onsterfelijkheid werd onderkent door moderne Taoïstische scholen gebaseerd op de innerlijke alchemie van water-en-vuur. Zij beschouwen seksuele essentie of “jing qi” als een extreem fijne spirituele substantie van de ziel, dat kan worden getransformeerd tot  ‘het elixer van het eeuwige leven’ (dan).
Het ontwikkelen/laten groeien van seksuele essentie is het menselijke geheim om de werkingen van ‘de onpersoonlijke Dao’ te realiseren, het openen en sluiten van zijn ‘mysterieuze poort’.

“De meest spirituele Taoïstische seksuele oefening is ‘Interne Cultivatie’ (Nei Dan Gong), wat letterlijk betekent: interne elixer vaardigheid, populair vertaald in ‘Innerlijke Alchemie’. Dit wordt gewoonlijk uitgevoerd dmv individuele meditatie training. De trainee verenigd seksueel in zichzelf/ haarzelf de yin en yang elementen als onderdeel van een lang proces van het definiëren van energetische kanalen en openen van een inwendige lichaamsruimte of “Stoofpot”. Dit wordt door buitenstaanders gewoonlijk niet gezien als beoefenen van seksualiteit, omdat er geen lichamelijke seksuele partner bij aanwezig is.

“De meer zeldzame ‘duale interne cultivatie’ training aan de andere kant omvat 2 vergevorderde beoefenaars en partners, die energetische seks met elkaar hebben (zonder aanraking) als onderdeel van hun meditatietraining.

error: Content is protected !!